Σ’ αυτό το άρθρο θέλησα να δώσω κάποια βασικά στοιχεία γι’ αυτόν που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το μακραμέ.
Στη συνέχεια, είμαι σίγουρη, όποιος θέλει να ασχοληθεί με την υπέροχη αυτή τέχνη, θα βρει τους τρόπους και τα σχέδια που θα τον βοηθήσουν να δημιουργήσει!
Καταρχήν…
Το Μακραμέ είναι η τέχνη με την οποία δημιουργούμε διακοσμητικά μοτίβα με κορδόνια, χωρίς να χρησιμοποιούμε βελόνες ή βελονάκι, αλλά μόνο με το χέρι φτιάχνοντας κόμπους.
Είναι μία τέχνη που χρησιμοποιείται σε κοσμήματα (συχνά σε συνδυασμό με χάντρες ή ημιπολύτιμους λίθους)
αλλά και σε φωτιστικά, διακοσμητικά τοίχου και κρεμαστές βάσεις για γλάστρες,
τσάντες, αξεσουάρ, ρούχα και σε πολλά πολλά άλλα είδη!
Κορδόνια για το μακραμέ:
Υπάρχουν πολλά είδη κορδονιού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, και σχεδόν όλα είναι κατάλληλα. Παίζει ρόλο βέβαια και το είδος του αντικειμένου που θέλουμε να φτιάξουμε: για μία αιώρα, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα χοντρό και γερό σκοινί, ενώ για ένα κόσμημα ένα λεπτό και εύκαμπτο κορδόνι!
Δερμάτινα και βαμβακερά κορδόνια, μεταξωτές ή συνθετικές κλωστές, κλωστές για κέντημα και κηροκλωστές είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα υλικά.
Πρακτικά όμως…
οι κηροκλωστές και τα συνθετικά κορδόνια είναι αυτά που βολεύουν περισσότερο γιατί οι άκρες τους καίγονται με τον αναπτήρα και κολλάνε, ασφαλίζοντας τους κόμπους, ιδιαίτερα όταν το σχέδιο είναι περίπλοκο και χρησιμοποιούμε κλωστές που χρειάζεται να κοπούν στην πορεία του σχεδίου.
Το πάχος της κλωστής που χρησιμοποιούμε είναι συνήθως από 0,5mm μέχρι 1,5mm
Τα κορδόνια πωλούνται στα μαγαζιά με τις χάντρες ή μέσω Internet με το μέτρο, αν όμως σκέπτεστε να φτιάξετε κάτι μεγάλο ή πολλά κοσμήματα, συμφέρει να επισκεφτείτε τα μαγαζάκια που πουλάνε εξαρτήματα κοσμημάτων. Εκεί θα βρείτε κορδόνια σε κουβαρίστρες των 100 μέτρων σε πολύ καλές τιμές, καθώς και ημιπολύτιμες πέτρες, χάντρες κλπ.
Σκεφτείτε ότι για ένα βραχιόλι, συχνά χρειάζονται 10 m κορδόνι!!
Οι βασικοί κόμποι του μακραμέ, που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη σειρά σχεδίων είναι ο σταυρόκομπος (Square Knot):
και ο διπλός ημίδεσμος (Double Half Hitch):
(Φώτο με κόμπους από http://stonebrashcreative.com)
Υπάρχει φυσικά και μία μεγάλη σειρά άλλων κόμπων που ο καλλιτέχνης όσο πιο έμπειρος γίνεται αρχίζει να χρησιμοποιεί συνδυαστικά.
(Για περισσότερα πάνω στους κόμπους του μακραμέ, καθώς και σε σχέδια και tutorials, δες εδώ: http://www.free-macrame-patterns.com )
Πολλά σχέδια και βιντεάκια θα βρείτε και στο you tube, αλλά ξεκινήστε από τα απλά. Μάθετε τα διάφορα είδη κόμπων και φτιάξτε απλά βραχιολάκια επαναλαμβάνοντας έναν κόμπο κάθε φορά. Έτσι θα κατανοήσετε πώς γίνεται ο συγκεκριμένος κόμπος (και οι παρόμοιοί του) και, πιστέψτε με, το αποτέλεσμα σε «δοκιμαστικά βραχιολάκια» δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητο! (Εγώ μοίρασα τα δοκιμαστικά μου βραχιολάκια στις φίλες μου και ενθουσιάστηκαν)
Και για όποιον θέλει περισσότερα στοιχεία…
Ιστορία του μακραμέ:
Το μακραμέ είναι μία πολύ παλιά τέχνη, της οποίας την ακριβή καταγωγή είναι δύσκολο να εντοπίσουμε. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι προήλθε από τους Άραβες που, τον 13ο αι., συνήθιζαν να φτιάχνουν διακοσμητικά υφάσματα με κρόσσια, με τα οποία διακοσμούσαν τις καμήλες και τα άλογά τους.
Με τους Μαυριτανούς η τέχνη ταξίδεψε στην Ισπανία και από εκεί στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σημαντικό ρόλο στην εξάπλωσή της έπαιξαν οι ναυτικοί οι οποίοι, με την τεχνική του μακραμέ, έφτιαχναν διακοσμητικά για τον τοίχο, αιώρες και ζώνες για να γεμίσουν το χρόνο τους κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους και στη συνέχεια τα πουλούσαν στα λιμάνια που έπιαναν τα καράβια τους. Με τον τρόπο αυτό, η τέχνη έφτασε στον Νέο Κόσμο και στην Κίνα!
Το μακραμέ υπήρξε πολύ αγαπητό στην βικτωριανή εποχή (1800), όπου σχεδόν κάθε σπίτι είχε μερικά διακοσμητικά εργόχειρα αυτού του τύπου. Τότε κυκλοφόρησε και το πρώτο βιβλίο με οδηγίες, το Sylvia’s Book of Macramé Lace (1882).
Αυτή η μορφή χειροτεχνίας υπήρξε ιδιαίτερα διαδεδομένη και στις αρχές του 20ου αιώνα: πολλά χειροτεχνήματα εκείνης της εποχής, όπως κουρτίνες, γιλέκα, ζώνες και τσάντες βρίσκονται σήμερα στα μουσεία λαϊκής τέχνης της Ευρώπης.
Τα κοσμήματα μακραμέ εμφανίστηκαν ξανά το ’70 και κυρίως το ’80. Κάποιοι από μας θα θυμούνται τις κρεμαστές βάσεις για γλάστρες και τα βραχιολάκια με τα χρωματιστά τρίγωνα και τους ρόμβους που φορούσαν οι ροκάδες εκείνης της εποχής!
Αυτή η φοβερή τέχνη επιστρέφει στις μέρες μας θριαμβευτικά (μαζί με τη μόδα του vintage) με καινούρια, μοντέρνα σχέδια, “must have “ κομμάτια τόσο στη διακόσμηση του σπιτιού, όσο και σε κοσμήματα ή ρούχα.
Ρούχα, αξεσουάρ και παπούτσια μακραμέ εμφανίστηκαν μάλιστα και σε πρόσφατες κολεξιόν διάσημων ιταλών σχεδιαστών όπως οι Dolce & Gabbana και ο Valentino!
Αντικείμενα όμορφα, ρομαντικά, απλά και γήινα, φτιαγμένα με επιμονή και μεράκι. Αυτή είναι άλλωστε η ουσία και η ομορφιά της «τέχνης κατασκευής καλλιτεχνικών δεσιμάτων»!
Πηγές: Wikipedia, the free encyclopedia
Η τεχνική του μακραμέ, εκδ.εργανη
Το άρθρο σας είναι πολύ ενδιαφέρον! Εχετε να συστεισετε κάποια βιντεο για εντελως αρχάριους? Επεισης πως υπολογιζουμε ποσα μετρα κορδονι θα χρειαστει;
Καλημέρα. Το πιο κλασσικό site με βίντεο για μακραμέ είναι το Macrame School: αυτό έχει και εύκολα και δύσκολα projects. Νομίζω τα πιο εύκολα για να ξεκινήσει κανείς είναι τα «Βραχιολάκια Φιλίας», ψάξτε στο Google “Macrame Friendship Bracelet DIY”. Το μήκος του νήματος τώρα… ένας γενικός κανόνας είναι 8 φορές το μήκος του πράγματος που θέλουμε να φτιάξουμε! Πάντως σε πολλά από τα βίντεο λέει στην αρχή πόσα μέτρα κορδόνι χρειάζονται. Καλή επιτυχία!
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!
Ευχαριστώ!!